Burn-out coaching

Burn-out coaching is een vorm van coaching die zich richt op het begeleiden van mensen die te maken hebben gehad met een burn-out of die zich in een vroeg stadium bevinden en deze willen voorkomen. Burn-out coaching biedt ondersteuning bij het begrijpen en beheren van stress, het identificeren van de oorzaken van burn-out, en het ontwikkelen van praktische vaardigheden en strategieën om stress te verminderen en burn-out te voorkomen.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem. De laatste jaren zijn de burn-out klachten flink toegenomen, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar wat is een burn-out precies? Een burn-out is het gevolg van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van lichamelijke en geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk opgebrand. Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem, maar is ook duidelijk te voelen in je lichaam.

Welke symptomen & klachten ervaar je bij een burn-out?

Je kunt last krijgen van burn-out klachten door langdurige overbelasting, door stress waar je niet goed mee kunt omgaan en te weinig hersteltijd. Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van een burn-out: 

 • Werkstress
 • Leefomstandigheden
 • Sociale problemen
 • Perfectionisme 
 • Onzekerheid

Zodra je merkt dat iemand moeite heeft met het uitvoeren van de dagelijkse taken, een gevoel van machteloosheid of spanningsklachten heeft of een van onderstaande kenmerken vertoont, is het tijd om aan de bel te trekken. Deze persoon heeft dan mogelijk last van een burn-out. Iedere burn-out is anders en iedereen kan dus last hebben van andere klachten. De meeste mensen voelen zich vaak machteloos zodra ze een burn-out hebben. Daarnaast lukt het vaak niet meer om de dagelijkse bezigheden uit te voeren. Veel voorkomende symptomen zijn daarnaast:

 • Duizeligheid
 • Last van spijsvertering
 • Hoofdpijn 
 • Lichamelijke klachten
 • Moeite om je aandacht erbij te houden

Verschil tussen burn-out, overspannen en depressie

De verschijnselen van een burn-out, overspannen zijn en depressie lijken vaak op elkaar. Overspannen zijn is een voorloper van een burn-out. Je bent lange tijd over je grenzen gegaan en je bent uitgeput. Je hebt te maken met chronische stress, je voelt je continu moe en gespannen, het lukt niet om te ontspannen en je herstelt niet meer voldoende door te slapen of uit te rusten. Het grootste verschil tussen overspannen zijn en een burn-out is dat een burn-out vaak gepaard gaat met somberheid en lusteloosheid. Het gevolg is bij beide fenomenen hetzelfde, namelijk vermoeidheid. Als je overspannen bent gaat dit symptoom gepaard met stemmingswisselingen. Het ene moment ben je chagrijnig of boos, terwijl je op een ander moment weer vrolijk bent. Toch blijf je wel proactief. Je voelt je ietwat opgejaagd, maar je planning en werk lijdt hier niet onder.

Wanneer je een burn-out hebt heb je echter geen energie of kracht om aan al je taken te voldoen. Een lange tijd overspannen zijn kan wel leiden tot een burn-out. Daarom is het belangrijk dat je er op tijd bij bent en voldoende rust neemt. De symptomen van een burn-out en een depressie liggen erg dicht bij elkaar. Toch zijn er verschillen te vinden tussen de twee. Als je depressief bent, voel je je lusteloos en heb je nergens zin in. Bij een burn-out daarentegen heb je wel de wil om dingen te doen, maar kun je gewoonweg niets opbrengen. Denk je dat je in een burn-out zit en weet je niet wat te doen? Neem dan contact op met Jacco van Beek. Jacco heeft al vele jaren ervaring in het voorkomen en behandelen van een burn-out en gaat samen met jou op zoek naar de oplossing.

Hoe behandel je een burn-out?

Iedere burn-out is anders en daarom is iedere burn-out behandeling verschillend. Met de burn-out behandeling van Jacco van Beek kom je er altijd weer snel bovenop. Er wordt altijd gekeken naar twee belangrijke punten: welke problemen ervaar je en hoe ga je met spanning om. Na het eerste gesprek zal er een specifiek burn-out behandelingsplan worden opgesteld, waar jouw herstel op nummer één staat. 

Vaak wordt een burn-out vastgesteld bij een huis- of bedrijfsarts. Rust is een belangrijk middel om te herstellen van je burn-out, maar om herhaling te voorkomen is het ook belangrijk om de oorzaak van de burn-out vast te stellen. Deze oorzaak wordt samen met Jacco van Beek vastgesteld tijdens het behandelingstraject.

Hoe herstel ik van een burn-out?

Herstellen van een burn-out gaat vrijwel altijd beter en makkelijker wanneer je professionele hulp accepteert. Jacco van Beek gaat samen met jou aan de slag met het versterken van de fysieke en mentale balans in je leven. Samen bereiken jullie dit door kennis, kunde, kunst, motivatie en vitaliteit onder de loep te nemen. Met de combinatie tussen actieve beweging en vaardigheidstraining.

Samen met Jacco van Beek ga je in drie stappen aan de slag om te herstellen van je burn-out

 • Stap 1: Begrijpen en accepteren. In de eerste fase ga je met Jacco in gesprek en komen jullie er samen achter waar de stress en onrust vandaan komt. Als trainer vertelt Jacco alle ins en outs van een burn-out. Zo krijg je meer begrip voor je eigen situatie en kun je deze ook sneller gaan accepteren. Samen gaan jullie zorgen voor een goede afwisseling van activiteiten en ontspanning.

 • Stap 2: Tijdens de tweede fase ga je samen met Jacco op zoek naar de oorzaken van je burn-out. Samen gaan we op zoek naar oplossingen en gaan hier grondig mee aan de slag. In deze fase gaat het erom dat je meer vertrouwen krijgt. Hierbij is steun van personen die je vertrouwt belangrijk. Samen met Jacco ga je in kaart brengen hoe je deze fase het best kunt aanpakken.

 • Stap 3: In de laatste fase ga je de bedachte oplossingen ook daadwerkelijk uitvoeren. Je gaat steeds meer taken oppakken zodat je weer het gevoel krijgt dat je iets toevoegt aan de maatschappij. Na enkele weken zul je merken dat het werkt en krijg je langzaam het volledige vertrouwen weer terug. 

Kamp je momenteel met (de symptomen van) een burn-out, en ben je op zoek naar professionele hulp? Schroom niet en neem vrijblijvend contact op met Jacco van Beek voor meer informatie.

Gevolgen burn-out

Wanneer burn-out klachten niet serieus worden genomen kan het zijn dat de klachten voor langere tijd blijven optreden. Denk hierbij aan vermoeidheid, concentratieproblemen, onrustige nachten, snel prikkelbaar en weinig zin hebben om dingen te ondernemen. Bij velen zijn dit klachten die nog jaren na de burn-out regelmatig terugkeren. Een goed herstel is daarom cruciaal als je een tweede burn-out wilt voorkomen. De herstelperiode moet uitermate serieus worden genomen om weer 100% fit en gezond te worden.

Hoe voorkom ik een burn-out als werkgever?

Als werkgever is het cruciaal voor je bedrijf om de vitaliteit van je werknemers te bevorderen. Zodra je medewerkers fysiek en mentaal in topconditie zijn bereiken ze hogere persoonlijke resultaat en zullen ze minder snel last krijgen van burn-out klachten. Als werkgever kun je burn-outs bij je werknemers voorkomen door snel te anticiperen op signalen die kunnen duiden op een burn-out. Houd de volgende signalen goed in de gaten als werkgever, deze kunnen namelijk duiden op een burn-out: 

 • Je werknemer is vaak ontevreden en sneller geïrriteerd dan normaal; Je werknemer voelt zich snel moe en komt mat over
 • Je werknemer meldt zich vaak ziek en heeft snel lichamelijke klachten
 • Je werknemer kan zich moeilijk herstellen van het werk. Het weekend is niet voldoende om bij te komen
 • De balans tussen taken die de werknemer energie kosten en energie geven, is uit balans

Hoe voorkom ik een nieuwe burn-out?

Wanneer je niet volledig herstelt van de eerste burn-out, en terugvalt in oude patronen, kan het voorkomen dat je wederom in een burn-out terechtkomt. Daarom is het belangrijk dat je de juiste hulp zoekt. Trainer en coach Jacco van Beek zal je helpen met het volledige herstel voor zo lang als je hem nodig hebt, om te voorkomen dat je in een nieuwe burn-out terecht komt.

Voordelen behandeling van Jacco: coaching t.o.v. psycholoog of therapeut

Jacco van Beek biedt maatwerk vitaliteitsprogramma’s. Elke training die Jacco geeft heeft als doel om samen je fysieke en mentale welzijn naar een topconditie te brengen. Ook biedt Jacco van Beek wandelcoaching aan. Wil je hulp bij een (mogelijke) burn-out, maar wil je niet urenlang achter een bureau praten met een psycholoog of maandenlang therapie volgen in dezelfde setting, dan is de wandelcoaching van Jacco van Beek de oplossing. Samen gaan we de natuur in om gesprekken te voeren en het hoofd leeg te maken. Deze wandelcoaching is niet alleen goed voor de geestelijke gezondheid maar ook voor de lichamelijke gezondheid.

Neem contact op!

Hulp nodig bij stress of een burn-out? Onderneem actie!

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen.

Ik help je graag verder!

Jacco van Beek