Fases burn-out 

Een burn-out ontstaat niet van de een op de andere dag. Hier gaan enkele fases aan vooraf. Een burn-out is vaak niet direct zichtbaar vanaf de buitenkant, maar wel kun je het aflezen aan het gedrag. Een burn-out komt vaker voor dan je denkt, maar wat zijn de verschillende fases van een burn-out? Jacco van Beek is een getraind coach en gespecialiseerd in de 12 fases van en naar een burn-out. Hij vindt het belangrijk dat iedere werkgever zich bewust wordt van de verschillende fases en hoe die zijn opgedeeld. Alleen door het herkennen van de fases, kun je iemand vroegtijdig helpen en voorkomen dat je werknemer uitvalt. Voorkomen is beter dan genezen. 

Herkennen van de symptomen

Merk je dat een medewerker, maar geen afstand kan nemen van het werk en de lat steeds hoger legt voor zichzelf? Dit kunnen de eerste tekenen zijn van een burn-out. Hoe herken je de symptomen van een burn-out? Jacco van Beek neemt je mee in de 12 fases op weg naar een burn-out. Het is belangrijk om te achterhalen in welke fase iemand zich bevind, om zo de juiste hulp te kunnen aanbieden. Of misschien loop je zelf wel tegen de eerste symptomen van een burn-out aan, maar sta je er nog niet bij stil. Hoe herken je nu eigenlijk de verschillende fases op weg naar een burn-out?

Fase 1 – Bewijsdrang

De eerste fase is bewijsdrang. Merk je dat een medewerker zichzelf maar wil blijven bewijzen? Komt hij of zij maar niet achter het bureau vandaan? Moet je diegene altijd als laatste wegsturen of sluit diegene zelfs vaak de deuren? Dit kunnen signalen zijn van een beginnende burn-out. Er wordt vaak luchtig over gedacht, iemand die steeds iets langer op het kantoor blijft hangen. Maar dit is wel iets om goed in de gaten te blijven houden.

Fase 2 – Meer, meer en meer

De tweede fase op weg naar een burn-out is overschatting. Merk je dat een medewerker alle te verrichte werkzaamheden, maar naar zich toe blijft trekken? Dat hij of zij taken van collega’s blijft overnemen? Dat diegene de lat voor zichzelf blijft verhogen? Met andere woorden, teveel hooi op de vork neemt? Dan is het goed om samen eens te kijken naar een persoonlijke agenda, om te voorkomen dat diegene meer en meer werkzaamheden op zich zal blijven nemen. Zo kun je voorkomen dat diegene in de volgende fase zal belanden, op weg naar een burn-out.

Fase 3 – Oog voor het werk

De persoonlijke agenda heeft nog niet gewerkt, sterker nog, hij of zij heeft alleen nog maar oog voor het werk. Merk je dat diegene zelfs thuis alleen maar online is, ondanks de vermoeidheid? En gaat dit ten koste van zijn of haar persoonlijke leven? Dit kunnen een van de eerste symptomen zijn richting een burn-out. Een burn-out lijkt nog zo ver weg, maar de verschillende fases stapelen zich sneller op dan je zou denken. Houd het welzijn van je werknemers goed in de gaten en plan regelmatig een functioneringsgesprek in. Geef ook duidelijk aan dat diegene een stap terug moet nemen.

Fase 4 – Weglopen van problemen

Merk je dat een medewerker er steeds vermoeider uit gaat zien? Dat hij of zij minder moeite doet aan het uiterlijk? Dat ondanks diegene alle verrichte werkzaamheden op zich blijft nemen, de prestaties achteruit blijven gaan? Heb je er dan ooit aan gedacht dat diegene, misschien wel in fase 4 weglopen van zijn of haar problemen zit? Het is verstandig om diegene langs te sturen bij een burn-out coach. Een burn-out coach kan goed helpen bij het tegengaan van de volgende fases, op weg naar een burn-out. 

Fase 5 - Prioriteiten stellen

Prioriteiten stellen is belangrijk in het leven. Dat geeft ons rust in het hoofd. Maar wat als werk de nieuwe prioriteit is geworden van de desbetreffende medewerker? Laat diegene alles wat niet met werk te maken heeft links liggen? Dan is het goed om eens een gesprek in te plannen met of zonder specialist, zodat diegene vroegtijdig kan letten op zijn of haar gedrag. In de hoop dat diegene niet in de volgende fase beland, waarin de burn-out zich niet verder zal ontwikkelen. Een goede balans tussen werk en privé is namelijk een pre.

Fase 6 - Het ligt altijd aan een ander

Een belangrijke fase op weg naar een burn-out, is de fase waarin hij of zij het sociaal contact probeert te vermijden. Zit de medewerker liever alleen? Merk je dat hij of zij zich blijft afzonderen van de rest, tijdens lunch bijvoorbeeld? Geven ze de schuld altijd liever aan iemand anders? Kan hij of zij soms fel reageren? Betrek deze collega of werknemer dan juist bij verschillende situaties, blijf het gesprek voeren. Alleen zo kun je symptomen vroegtijdig aanpakken. Om te voorkomen dat deze persoon verder afglijd. Schakel desnoods een burn-out coach in. Een burn-out coach kan goed helpen bij het proces van het herstel naar sociaal contact. 

Fase 7 - Isoleren

Deze fase gaat vaak gepaard met fase 6. Blijft je collega of werknemer zich maar terugtrekken/isoleren op het werk of thuis? Blijft hij of zij eigenlijk al het sociaal contact negeren? Ruikt hij of zij steeds vaker naar alcohol op het werk? Het kan zijn dat alcohol zijn of haar behoefte geworden is om het werk te laten slagen of de dag door te komen. Dit kan een reden zijn dat diegene zich terug blijft trekken. Negeer het niet, maar ga niet zelf de confrontatie aan. Schakel direct een burn-out coach in. Laat merken dat je ze graag wilt helpen en dat je betrokken bent

Fase 8 - Verandering in het gedrag

Het gedrag van de werknemer is zo veranderd dat het iedereen opvalt. Hij of zij is niet meer zo enthousiast en betrokken als dat diegene was. Contact wordt steeds lastiger en je merkt dat er geen lach meer vanaf komt. Collega’s werken liever niet meer samen met hem of haar en de afstand wordt als maar groter. Burn-out coaches zijn gespecialiseerd in zulke soort situaties, schakel direct hulp in. Het ontwikkelen van de volgende fase op weg naar een burn-out gaat sneller dan je denkt.

Fase 9 - Waarde van het leven

Het leven is het mooiste wat er is, maar wat als iemand de waarde van het leven niet meer inziet? Hoe kun je die persoon helpen om weer al het moois uit zichzelf en uit  leven te halen? Hoe zorg je ervoor dat de kleine dingen er weer toe doen? Dat diegene van de automatische piloot afstapt? Het is lastig om diegene zelf uit deze fase te trekken, maar er zijn genoeg burn-out coaches die hierbij kunnen helpen. Zij doorlopen samen de stappen, die nodig zijn om diegene weer kleur in het leven aan te brengen. 

Fase 10 - Verslaafd

Een verslaving gun je niemand toe. Vaak is dat een uitweg naar de “fijne wereld”, maar een verslaving is natuurlijk helemaal geen uitweg. Wat doe je als een van je medewerkers verslaafd is of raakt? Als werkgever kun je niet zoveel, als je de werknemer gaat wijzen op zijn of haar gedrag, ontkennen ze vaak of sterker nog, kunnen ze agressief reageren. Schakel direct een verslavingsspecialist in. Een verslavingsspecialist kan diegene begeleiden bij het proces en hulp aanbieden bij het afkicken.

Fase 11 - Depressie

Depressie, de laatste fase tegen een burn-out aan. Een depressie is een aandoening die de gevoelens en gedachtes van mensen raakt. Mensen die depressief zijn, zijn voor een lange tijd somber en hebben bijna nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de zaken die om zich heen gebeuren en kunnen niet echt meer genieten. Het is belangrijk dat iemand zo snel mogelijk uit een depressie raakt, voordat diegene een werkelijke burn-out oploopt. Schakel direct een specialist in, want er kunnen negatieve gedachtes bij komen kijken die kunnen leiden tot ondenkbare situaties. Met de juiste kennis, vaardigheden en handvatten kunnen ze aan zichzelf gaan werken om de depressie aan te pakken en een burn-out te voorkomen.

Fase 12 - De burn-out

De burn-out, de laatste fase van een langdurige periode stress en spanning. De fase waar je absoluut niet in terecht wilt komen. Een klap in je gezicht, een uitzichtloze situatie. Dit is de fase dat hij of zij dringend hulp nodig heeft, voor het te laat kan zijn. Voordat diegene verkeerde keuzes gaat maken door negatieve gedachtes. Het is tijd om actie te ondernemen en een burn-out specialist in te schakelen die hem of haar uit deze verschrikkelijke situatie kan en zal begeleiden.

Wat kan Jacco van Beek voor jou betekenen?

Het is natuurlijk belangrijk dat je zo snel mogelijk van een burn-out af komt en aan jezelf gaat werken. Dit om het herstelproces te bevorderen. Jacco van Beek is een getrainde coach die helpt naar en bij het herstelproces van een burn-out, met de juiste begeleiding en ondersteuning. Hij biedt een luisterend oor en achterhaald de oorzaak van de burn-out. Samen wordt er toegewerkt naar een volledig herstel! Jacco van Beek Training & Coaching levert maatwerk. Hij biedt zowel individuele als groepssessies aan in de open lucht. Hij zal je bewust maken van je eigen gedrag en leren om op tijd aan de bel te trekken. Dit om in de toekomst een burn-out de voorkomen. Samen werken we aan een gezonde toekomst

Herken jij een medewerker of collega die in een van de fases zit of zelfs al de burn-out heeft doorontwikkeld en wil je graag hulp aanbieden bij het herstel? Jacco van Beek staat voor jou en de desbetreffende persoon klaar. Of het nu om fase 4 of fase 12, de burn-out gaat. Jacco van Beek is een getrainde coach die klaar staat voor iedereen. Met zijn jarenlange expertise, lukt het Jacco van Beek om diegene spoedig te genezen. Wil je dat Jacco van Beek helpt bij het herstel? Neem dan contact op, zodat wij snel aan de slag kunnen. Voorkomen is beter dan genezen

Neem contact op

Hulp nodig bij stress of een burn-out? Onderneem actie!

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen.

Ik help je graag verder!

Jacco van Beek