Geluk & werkplezier

Geluk is iets wat we allemaal nastreven in het leven. Het kan verschillende betekenissen hebben voor verschillende mensen, maar uiteindelijk willen we allemaal een gelukkig en vervuld leven leiden. Of het nu gaat om een gezonde relatie, een succesvolle carrière, of simpelweg tevreden zijn met wie we zijn: geluk is altijd een centraal thema. 

Wat is geluk?

Geluk wordt vaak omschreven als een gevoel van tevredenheid en welzijn, dat voorkomt uit positieve ervaringen, relaties en prestaties. Geluk is een subjectief gevoel dat voor iedereen anders kan zijn. Iedereen zal een totaal ander antwoord geven wanneer wordt gevraagd wat gelukkig zijn voor hen betekent. Dit maakt het ook lastig om te meten hoe gelukkig iemand is. De een vindt namelijk geluk in materiële bezittingen, terwijl een ander geluk vindt in sociale relaties, creatieve expressie of het hebben van een goede gezondheid.

Geluk verhogen

Als je op deze pagina bent, betekent dit waarschijnlijk dat je op zoek bent naar manieren om je gelukkiger te voelen in het leven, of meer wilt weten over geluk. Goed nieuws: als gecertificeerd Kenneth Smit-trainer met een schat aan ervaring, heb ik beschikking tot een grote hoeveelheid informatie en tips om je te helpen met het verhogen van je geluk.

Waarom is het belangrijk om je geluk te verhogen?

Geluk is een essentieel onderdeel van een gezond en bevredigend leven. Wanneer we gelukkig zijn, voelen we ons positief en energiek. Dit heeft vele voordelen voor de mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die gelukkig zijn, beter bestand zijn tegen stress, minder vatbaar zijn voor ziekten en langer leven. Geluk verhogen is echter niet zo simpel als het misschien lijkt. Het vereist tijd, inspanning en toewijding om je leven zo in te richten dat het je gelukkiger maakt.

Hoe kun je je geluk verhogen?

Er zijn verschillende manieren om je geluk te verhogen. Belangrijk is om te onthouden dat wat werkt voor de een, wellicht niet werkt voor de ander. Het is raadzaam om te experimenteren en te ontdekken welke methoden het beste voor jou werken. Enkele manieren om je geluk te verhogen zijn:

 • Zorg goed voor jezelf
  Een van de belangrijkste manieren om je geluk te verhogen is door goed voor jezelf te zorgen. Dit omvat:
  • Het aanhouden van een gezond en gevarieerd dieet
  • Regelmatige lichaamsbeweging (minstens 2,5 uur per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over de week)
  • Voldoende slaap (minstens 7 tot 9 uur per nacht)
  • Genoeg ontspanning

 • Zoek betekenis en stel doelen
  Een van de belangrijkste factoren die helpen bij het verhogen van geluk, is het vinden van betekenis en het stellen van doelen in je leven. Iedereen heeft doelen nodig om gemotiveerd te blijven. Zonder doelen heeft het leven weinig zin. Wanneer je een leven leidt zonder betekenis, is het lastig om positief te blijven. Het is dus belangrijk om betekenis te geven aan je leven. Dit doe je door een aantal doelen te stellen. Deze doelen moeten je genoeg uitdagen zodat je er door gemotiveerd en gestimuleerd wordt, maar moeten ook eenvoudig genoeg zijn om haalbaar te zijn. Wanneer je onrealistische doelen stelt levert dat alleen maar teleurstelling op. Het werkt dus averechts. Realistische doelen, zoals vaker sporten of een nieuwe vaardigheid aanleren, geven je leven richting en betekenis. Als je je doel eenmaal hebt bereikt kun je trots op jezelf zijn. Dit gevoel van trots, een positief gevoel, is weer van groot belang om je gelukkig te voelen.

 • Vermijd vergelijken met anderen en wees tevreden met wie je bent
  Niemand is perfect. Toch vergelijken we onszelf continu met alle positieve punten die anderen delen. Als je er mee zit dat je een aantal tekortkomingen hebt, en gefocust bent op alles wat je niet kan of hebt, maak je het jezelf een stuk lastiger om gelukkiger te worden. Jezelf vergelijken met anderen kan je dus onzeker en ongelukkig maken. In plaats daarvan is het belangrijk om te focussen op je eigen pad en op je eigen prestaties en om jezelf te accepteren zoals je bent.

Werkplezier

Werkplezier, ook wel werkgeluk, is erg belangrijk omdat het bijdraagt aan een goede werksfeer, productiviteit en het welzijn van werknemers. Als werkgever of werknemer is het daarom goed om te weten wat werkplezier inhoudt en hoe je het kunt verhogen.

Wat is werkplezier?

Werkplezier is het gevoel van voldoening en plezier dat je hebt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Het gaat niet alleen om de inhoud van het werk, maar ook om de werkomgeving, de samenwerking met collega’s en de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling. Werkplezier zorgt ervoor dat je met plezier naar je werk gaat, betrokken bent bij je werk en dat je gemotiveerd bent om goede prestaties te leveren.

Werkplezier verhogen

Het overgrote deel van je leven breng je door op het werk. Het is dan ook belangrijk dat je plezier hebt in wat je doet en dat je je gelukkig voelt op je werk. Werkplezier is niet alleen belangrijk voor de mentale gezondheid, maar heeft ook directe invloed op het vermogen om je werk goed te doen. Tevreden werknemers zijn gemotiveerd, productiever en efficiënter, wat resulteert in betere prestaties voor het bedrijf. Het is dus belangrijk om plezier te hebben in je werk. Hieronder zijn een aantal verschillende manieren om het werkplezier te verhogen op een rijtje gezet.

 • Goede werk-privébalans
  Een goede werk-privébalans is van cruciaal belang voor je welzijn en geluk. Probeer je werkuren te beperken en stel grenzen aan werk gerelateerde communicatie buiten de kantooruren. Zo heb je genoeg vrije tijd om te ontspannen, je hobby’s uit te oefenen en tijd door te brengen met familie en vrienden.

 • Bouw relaties op met collega’s
  Het opbouwen van positieve relaties met collega’s is essentieel voor een aangename en ondersteunende werkomgeving. Maak tijd voor een informeel gesprekje bij de koffieautomaat of zoek tijdens de lunch je collega’s op en ga met ze in gesprek. Ook het deelnemen aan, of organiseren van teambuildingactiviteiten en sociale evenementen kan helpen om de relatie met je collega’s te versterken.

 • Investeer in je persoonlijke en professionele ontwikkeling
  Het bijwonen van trainingen die je ontwikkeling ten goede komen is ten zeerste aan te raden. Door een training te volgen vergaar je nieuwe kennis die je kunt toepassen in je werk, maar wellicht ook op persoonlijk vlak. Ook het lezen van vakliteratuur en het netwerken met collega’s kunnen je helpen om je vaardigheden en kennis te verbeteren en je een gevoel van voldoening en prestatie te geven.

 • Zoek naar uitdagingen en nieuwe kansen
  Het streven naar uitdagingen en nieuwe kansen kan je helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je kennis te vergroten en om je gemotiveerd te houden. Het is slim om als werknemer in gesprek te gaan met je manager, zodat je de mogelijkheden omtrent groei en ontwikkeling kan bespreken, en op zoek kunt gaan naar manieren om nieuwe vaardigheden en ervaringen op te doen.

 • Zorg voor een fijne werkplek
  Een goede werkhouding en een prettige werkplek dragen bij aan een gezonde werkomgeving. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je bureau opgeruimd is, je bureaustoel op de juiste hoogte staat en je een goede zithouding hebt. Zo voorkom je fysieke klachten.

Coaching om gelukkiger te worden

Ben je op zoek naar manieren om je geluk te verhogen? Neem dan contact op met Jacco van Beek voor meer informatie over de workshops en trainingen die worden aangeboden. Jacco van Beek helpt je graag bij het vinden van meer geluk in je leven!

Hulp nodig bij stress of een burn-out? Onderneem actie!

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen.

Ik help je graag verder!

Jacco van Beek