Op je tenen lopen door een te hoge werkdruk

Een te hoge werkdruk kan veel inspanning vragen van iemand. Het begint onschuldig met hier en daar een keer overwerken, maar het kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Natuurlijk gaan hier een aantal fases aan vooraf. Maar hoe merk je eigenlijk aan iemand dat diegene op de tenen loopt? Komt dit doordat de werkdruk te hoog is of omdat diegene structureel te veel van zichzelf vraagt? Jacco van Beek is een getraind coach die je hier graag bij helpt.

Je eigen grens overschrijden

Op je tenen lopen komt vaker voor dan je denkt. Wij mensen vragen continu het maximale van onszelf, waarbij we de lat steeds hoger leggen. Iedere keer dat iemand de lat hoger legt, betekent het eigenlijk dat diegene steeds vaker zijn of haar grenzen overschrijdt. Deze grens is bij iedereen verschillend. Bij de een ligt de grens namelijk hoger dan bij de ander. Wanneer iemand zijn of haar grens voor langere tijd overschrijd, kan dit stress veroorzaken en als gevolg overspannen raken. Zodra je overspannen bent, is de kans op het ontwikkelen van een burn-out aanzienlijk groter. Het is dus goed om de symptomen te herkennen wanneer iemand op zijn of haar tenen loopt.

Hoe merk je of iemand op zijn of haar tenen loopt?

Als werkgever of leidinggevende is het belangrijk om je werknemers goed te kennen en te weten wat je van ze kunt verwachten. Mensen willen zich graag blijven ontwikkelen en nemen soms taken op zich waar ze niet bekend mee zijn. Dit kan stress opleveren. Iedere werknemer moet de mogelijkheden krijgen om door te groeien, maar niet ten koste van alles. 

Maar wat als je als werkgever merkt dat een werknemer continu de lat hoger blijft leggen, eigenlijk te hoog? Waardoor diegene op de tenen begint te lopen? Zelf zien ze het probleem vaak niet, maar onbewust geven ze wel signalen af. Dit kun je vaak aflezen aan het gedrag wat iemand vertoond. Hieronder een aantal van de meest voorkomende signalen:

  • Laksigheid rondom werkzaamheden of juist te perfectionistisch zijn waardoor er steeds meer fouten ontstaan of het veel tijd en energie kost.
    De relatie tussen werkgever en/of collega’s en desbetreffende werknemer gaat achteruit, doordat diegene geen plezier meer haalt uit het werk. Hierdoor kan hij of zij stress
  • ontwikkelen en zichzelf gaan afzonderen. Hij of zij is erg afwezig en je kan zien dat er iets scheelt.
  • De veroorzaakte stress zal ervoor zorgen dat je steeds vermoeider op werk verschijnt. Een slechte nachtrust is een bekend probleem in deze situatie. Je ligt wakker, bent aan het piekeren en denkt na over het werk. In je slaap verwerk je namelijk alle gebeurtenissen van de dag en dit is nodig om je hoofd tot rust te laten komen. 
  • Een slechte nachtrust veroorzaakt ook weer een slechte houding. Mopperen en klagen komt steeds vaker voor en dit verslechterd de werksfeer.
  • Tot slot worden deadlines steeds vaker overschreden, omdat er nog een stapel andere werkzaamheden op het bureau klaarligt om opgepakt te worden. Het wordt steeds lastiger om voor diegene bij te houden wat een prioriteit is en wat niet.

Schakel professionele hulp in

Herken jij iemand of jezelf in deze situatie en wil je graag een professionele coach inschakelen die hierbij kan ondersteunen? Jacco van Beek is al jarenlang actief in deze branche en heeft de kennis en ervaring om je vooruit te helpen. Hij gaat het gesprek aan en probeert zo de problemen naar boven te halen. Tijdens het programma bereiken we stapsgewijs met elkaar het gewenste doel. Meer weten over wat ik voor je kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met me op.

Hulp nodig bij stress of een burn-out? Onderneem actie!

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen.

Ik help je graag verder!

Jacco van Beek