Stress coaching

Stress coaching is een vorm van coaching die zich richt op het begeleiden van mensen bij het beheren van stress en het verbeteren van hun algehele welzijn. Stress coaching biedt ondersteuning bij het begrijpen van de oorzaken van stress en het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om stress te verminderen en een gezonde levensstijl te bevorderen. Dit kan variëren van het instellen van grenzen en het prioriteren van taken tot het aanleren van ademhalingstechnieken en het beoefenen van mindfulness. 

Wat is stress?

Stress is een veelvoorkomende reactie op verschillende vormen van druk, zoals fysieke of emotionele belasting. Het kan een normale reactie zijn op uitdagende of nieuwe situaties, maar het kan ook problematisch worden als het niet goed wordt beheerd.

Allereerst is het goed om te weten dat stress kan bestaan uit fysiologische stress (bijvoorbeeld honger) of psychosociale stress (bijvoorbeeld gezondheidsproblemen). Stress treedt op wanneer het lichaam zich voorbereidt op een uitdaging door middel van een "vecht-of-vlucht" reactie. Dit omvat het vrijkomen van hormonen zoals adrenaline en cortisol, die de hartslag en ademhaling verhogen en de spieren voorbereid op actie. Dit proces is bedoeld om ons te helpen omgaan met gevaarlijke situaties, maar het kan ook optreden in reactie op niet-fysieke stressoren, zoals werkgerelateerde druk of relatieproblemen. Wanneer deze uitdaging niet wordt weggenomen, kun je last krijgen van chronische stress. Wanneer dit te lang aanhoudt, ontstaat er vaak een burn-out.

Symptomen van stress

Het ervaren van stress heeft tot gevolg dat je klachten ervaart. Vaak zijn deze te identificeren omdat ze gelijktijdig optreden met bepaalde stressvolle gebeurtenissen. Maar wat merk je precies?

  • Angstscheut
  • Plotseling zweten
  • Snellere ademhaling
  • Je weet de kalmte niet te bewaren
  • Pijn in de buik en maag
  • Hartkloppingen

Dit zijn enkele symptomen die op korte termijn kunnen optreden. Er zijn ook langdurige symptomen die gelinkt kunnen worden aan stress:

  • Gewichtsverlies
  • Langdurig na- en overdenken
  • Problemen met nachtrust
  • Geen of weinig eetlust
  • Vermoeidheid
  • Gewrichts- of rugpijn

Dit is slechts een greep uit een lange lijst symptomen, je kunt dus veel meer, of andere symptomen ervaren. Zo kan stress zorgen voor emotionele, lichamelijke of cognitieve symptomen. Ook in je gedrag of sociale leven kan stress invloed hebben. De één ervaart stress symptomen heftiger en anders dan de ander. Ervaar je een van bovenstaande symptomen en weet je niet hoe je je lichamelijke of psychische stress moet verminderen? Neem dan contact op met coach Jacco van Beek en onder zijn begeleiding gaan jullie samen op zoek naar de oplossing om je stress de baas te zijn.

Gevolgen van stress

Hoewel stress een normaal onderdeel is van het leven, kan het te veel stress ervaren negatieve gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. 

  • Een van de gevolgen van langdurige stress is dat het immuunsysteem kan verzwakken, waardoor het lichaam kwetsbaarder wordt voor ziektes en infecties. Dit komt doordat het lichaam meer cortisol aanmaakt, een hormoon dat het immuunsysteem onderdrukt. Als gevolg daarvan kunnen mensen die regelmatig gestrest zijn vaker ziek worden en langer nodig hebben om te herstellen van ziekte.

  • Stress kan ook leiden tot slaapproblemen, waardoor mensen zich moe en prikkelbaar voelen en hun concentratievermogen kan afnemen. Langdurige stress kan ook leiden tot fysieke uitputting, omdat het lichaam constant in een staat van paraatheid verkeert en niet de kans krijgt om te herstellen.

  • Daarnaast kan stress ook negatieve gevolgen hebben voor de mentale gezondheid. Mensen die gestrest zijn, kunnen zich overweldigd voelen en moeite hebben met het nemen van beslissingen. Langdurige stress kan leiden tot angststoornissen, depressie en andere psychische problemen. Bovendien kan stress leiden tot verminderde zelfwaardering en zelfvertrouwen, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid.

  • Stress kan ook een negatieve invloed hebben op de relaties met anderen. Mensen die gestrest zijn, kunnen prikkelbaar zijn en zich terugtrekken uit sociale situaties, waardoor hun relaties kunnen verslechteren. Langdurige stress kan ook leiden tot een verminderde seksuele functie en problemen in intieme relaties.

  • Stress heeft ook een negatieve invloed op het functioneren van je brein. Verschillende hersengebieden kunnen door langdurige of chronische stress beschadigd raken. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot geheugenproblemen, het ontwikkelen van een depressie of angststoornis, of een stroom negatieve emoties en gedachten.

  • Als je veel stress ervaart tijdens de zwangerschap kan dit vervelende gevolgen hebben voor jou en je kind. Een verhoogd cortisolgehalte tijdens de zwangerschap kan het stressmechanisme van het kind ontregelen en een oorzaak zijn van gedragsproblemen.


Ten slotte kan stress ook gevolgen hebben voor de werkprestaties en carrièrekansen. Mensen die gestrest zijn, kunnen moeite hebben om zich te concentreren en productief te blijven, wat kan leiden tot verminderde prestaties op het werk en verminderde kansen op promotie.

Goede stress en slechte stress

Het lichaam reageert op veranderingen door middel van fysieke, mentale en geestelijke reacties. Stress kan ontstaan door je omgeving, door je lichaam zelf of door je gedachten. Het wordt vaak als een negatieve gebeurtenis ervaren, hoewel dit niet altijd het geval is. Stress kan ook ontstaan door een positieve gebeurtenis. Maar wat is dan het verschil?

  • Goede stress
    Dit soort stress kan zorgen voor een boost van energie. Zo kan het makkelijk zijn om dagelijkse taken te voltooien en je doelen te behalen. Naast deze voordelen kan het ook gezien worden als een overlevingsmechanisme. Stress dient als cruciaal waarschuwingssysteem van het lichaam, ook wel vluchtreactie genoemd.
  • Slechte stress
    Slechte stress kan zorgen voor een slechte gezondheid. Fysieke, mentale of emotionele schade die zich voor een lange periode aanhoudt met als resultaat verzwakking in het immuunsysteem. Het kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, depressie of zelfs hartziekten.

Hoe voorkom je stress?

Er zijn verschillende manieren om stress te voorkomen, waaronder:

  • Regelmatige lichaamsbeweging: regelmatig sporten kan helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren.

  • Dieet: het consumeren van een gezond en uitgebalanceerd dieet kan helpen om stress te verminderen en het immuunsysteem te versterken.

  • Slaap: voldoende slaap krijgen is cruciaal om stress te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

  • Tijdbeheer: een effectieve tijdbeheersing kan helpen om stress te verminderen en ervoor te zorgen dat taken op tijd worden uitgevoerd.

  • Ontspanning: activiteiten zoals meditatie, yoga of diepe ademhaling kunnen helpen om stress te verminderen en de geest te kalmeren.

  • Sociale steun: het hebben van een ondersteunend netwerk van familie en vrienden kan helpen om stress te verminderen en emoties te delen.

  • Grenzen stellen: het stellen van grenzen en het leren "nee" te zeggen tegen verzoeken die te veel zijn, kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van controle te krijgen.

  • Positief denken: het cultiveren van een positieve mindset en het vermijden van negatieve zelfpraat kan helpen om stress te verminderen en het gevoel van welzijn te verbeteren.


Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijk voor de andere persoon zal werken. Het is dus belangrijk om verschillende methoden te proberen en te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Prefereer je maatwerk hulp van een professionele coach? Neem dan vrijblijvend contact op met Jacco van Beek en samen gaan jullie aan de slag om jouw stressbestendigheid op te bouwen.

Stress verminderen

Ervaar je momenteel veel stress en wil je dit verminderen? Hieronder vind je enkele tips!

  1. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kun je helpen om stress te verminderen door endorfines vrij te maken, die je een goed gevoel geven. Het kan zo simpel zijn als een wandeling te maken. Probeer een activiteit die je leuk vindt en plan regelmatig tijd in om te bewegen.

  2. Prioriteiten stellen: Een van de belangrijkste oorzaken van stress is het gevoel overweldigd te worden door te veel taken en verantwoordelijkheden. Prioriteiten stellen kan helpen om georganiseerd te blijven en een gevoel van controle te behouden. Maak een lijst van alle taken en verantwoordelijkheden, bepaal welke de belangrijkste zijn en richt daar je aandacht op. Door prioriteiten te stellen, kun je je concentreren op wat belangrijk is en de stress verminderen die wordt veroorzaakt door te veel taken.

  3. Sociale ondersteuning: Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van sociale ondersteuning kan helpen bij het verminderen van stress. Praat met vrienden, familie of een coach als Jacco van Beek over wat je dwarszit. Het delen van gevoelens kan helpen bij het verminderen van stress en kan helpen nieuwe manieren te vinden om met stress om te gaan.

  4. Slaap voldoende: Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, omdat slaapgebrek kan leiden tot stress en angst. Probeer minstens 7-8 uur per nacht te slapen en creëer een rustgevende slaapomgeving.

  5. Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de ademhaling te vertragen en de geest te kalmeren. Probeer diep in te ademen door de neus, de lucht enkele seconden vast te houden, en dan langzaam uit te ademen door de mond.

Werkstress

Stress in, of door de werksituatie wordt werkstress genoemd. Dit kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk, maar kan ook te maken hebben met hoe iemand de werkdruk ervaart. Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen en sommigen zijn erg perfectionistisch of hebben last van faalangst. Ook dit kunnen oorzaken zijn voor stress op de werkvloer.

Hoe moet je omgaan met werkstress als werkgever?

Het is als werkgever belangrijk om op de hoogte te zijn van hoe het met je werknemers gaat. Ga regelmatig met je werknemers in gesprek zodat je tijdig de werkstress kan herkennen en eventueel maatregelen kan nemen.

Om werkstress te verminderen is het van belang dat de werknemer energiebronnen benut. De drie belangrijkste energiebronnen zijn autonomie, competentie en verbondenheid. Wil je als werkgever de werkstress effectief aanpakken, start dan met deze energiebronnen.

Hoe moet je omgaan met werkstress als werknemer?

Ben je gestrest door je werk en vind je het omgaan met stress op het werk lastig? Hier volgen een aantal tips:

  • Als je werkstress ervaart, is het belangrijk dat je hier van kan herstellen na werktijd. Zorg voor voldoende ontspanning en beweging en doe vooral dingen die je leuk vindt. Ook je nachtrust is belangrijk. Bij voorkeur zo’n 7-8 uur per nacht.

  • Door structuur aan te brengen in je werk kun je de stress ook verminderen. Wanneer je structuur en overzicht hebt over je taken kun je, ondanks de werkdruk, het gevoel hebben dat je alles onder controle hebt.

  • Natuurlijk is het ook belangrijk om te communiceren met je leidinggevende. Samen kunnen jullie de oorzaken van je stress behandelen en tot een oplossing komen.

Schakel Jacco van Beek in als jouw stress en burn-out coach

Stress kan op termijn uitmonden in een burn-out. Iets wat je te allen tijde wil voorkomen. Langdurig stress is niet alleen slecht voor je gezondheid; het kan langdurige complicaties opleveren. Daarom is het zaak om op tijd een stresscoach in te schakelen. Jacco van Beek Training & Coaching is gespecialiseerd in het verhelpen én preventief voorkomen van stress.

Wil je niet urenlang op een kantoortje praten met een psycholoog of stresstherapeut of maandenlang therapie volgen in dezelfde setting, maar wil je wel hulp bij het tegengaan van stress? Dan is de behandeling van stress & burn-out coach Jacco van Beek de oplossing voor jou. Meer weten over wat Jacco van Beek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.

Hulp nodig bij stress of een burn-out? Onderneem actie!

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen.

Ik help je graag verder!

Jacco van Beek